Company Logo

Inloggen

Herkomst woord "diaper"

Heb je je wel eens afgevraagd waar de katoenen luier is uitgevonden, en hoe de Engelse benaming van het woord luier (diaper) is ontstaan? Nou, daarvoor gaan we terug in de tijd, naar het pittoreske plaatsje Ieper in België.

De draperie of lakenhandel zorgt in de 12de eeuw voor een snelle groei van de jonge stad. Ieper wordt, na Brugge en Gent, één van de belangrijkste lakencentra met een internationaal afzetgebied. Zelfs in het Russische Novgorod werd het Ieperse laken verkocht. In 1260 telt de stad volgens sommige bronnen 40.000 inwoners en het Ieperse laken beheerst de wereldmarkt. In die periode wordt gestart met de bouw van het Belfort, de Lakenhalle en de kathedraal. De lakenhandel neemt zo'n vaart dat de lokale wolvoorraden ontoereikend worden. Engeland wordt de beste en weldra enige leverancier.

Het is ook in deze tijd dat iemand op het geniale idee om katoenen doeken vanwege hun grote absorptievermogen te gaan gebruiken als een doek om om baby’s te wikkelen. De herkomst van katoenen luiers is dus Ieper. De Engelse naam van Ieper is D'Ypres, en na een kleine verbastering wordt dat: ....diaper!

"Iemand in de luren leggen"

Het aloude Nederlandse gezegde "iemand in de luren leggen" vindt zijn afkomst in de middeleeuwen. De uitdrukking betekent dat iemand zicht al te gemakkelijk door iemand laat leiden, op een manier dat deze persoon beetgenomen wordt.

Luiers heetten toen nog geen luiers maar "luren" (enkelvoud: luur), en dit is later pas "luier" geworden.