Company Logo

Inloggen

Luierhistorie

De vraag naar luiers is eigenlijk al zo oud als de mensheid zelf, zelfs Adam en Eva schijnen in het paradijs met dit probleem gekampt te hebben, hoe mooi het paradijs ook geweest moet zijn. Een van de zaken waar de mensen zich namelijk al vroeg in onderscheidden van de dieren is de bewuste behoefte aan hygiëne.

Er zijn diverse oudheidkundige documenten gevonden die refereren aan speciale kleding die gebruikt werd voor baby’s in die tijd. De oude Egyptenaren, de Azteken, de Romeinen en vele anderen lieten documenten na over hun activiteiten waarin het gebruik van luiers genoemd werd.

Problemen met luieruitslag hebben de mensheid eeuwenlang bezig gehouden. Een voorwaarde om dit probleem te voorkomen was de kennis van de invloed van bacteriën en virussen op de huid en hoe deze bestreden konden worden. In het begin van deze eeuw begonnen bezorgde moeders ter voorkoming van het luieruitslagprobleem met het koken van luiers, maar het bleef behelpen.

De luier zoals deze in de jaren 50 werd gebruikt is een dikke, rechthoekige katoenen lap, vastgemaakt met veiligheidsspelden. Ter voorkoming van lekkages werd er gebruik gemaakt van een plastic omhulsel. Het was een mooie traditie om dit ritueel over te brengen van grootmoeder op dochter voor het eerste kleinkind, maar de komst van de wegwerpluier maakte voor een groot deel een einde aan deze traditie.

Tegen het einde van de jaren '50 verscheen de allereerste babywegwerpluier op de markt. Het was een zeer luxe en dus duur product dat bestemd was voor speciale gelegenheden, zoals vakantietripjes of bezoekjes aan familieleden. De eerste babyluier was gemaakt volgens de traditionele katoenen luier, dus rechthoekig. Het absorberende deel was gemaakt van een aantal lagen tissuepapier (15 tot 20 lagen) en aan de buitenkant was een plastic laagje aangebracht. Verder zaten er nog geen plakstrips op. De totale capaciteit was ongeveer 100 ml, dus het was voor een zeer beperkt gebruik. De aantrekkelijkheid om deze luier te gebruiken was dan ook de mogelijkheid om 'm weg te kunnen gooien, en de eerste wegwerpluier werd dan ook al snel beschouwd als een van de grootste uitvindingen van de mensheid.

In de jaren '60 paste de evolutie van de wegwerpluier zich snel aan aan de wensen van de veeleisende en liefhebbende moeders. In plaats van tissues werd voortaan papierpulp gebruikt. Ook verschenen in deze jaren de eerste plakstrips aan de luiers.

In de jaren '70 zorgde de babyboom ervoor dat de vraag naar wegwerpluiers explosief toenam. Om de gunst van de consument te krijgen werden er vele nieuwe zaken aan de luier toegevoegd. Ook de betere pasvorm hoorde hierbij. Een andere vooruitgang was het toegenomen absorptievermogen van de luier.

In de jaren '80 werd de luier "opnieuw" uitgevonden. Met het gebruik van elastische materialen werd de pasvorm van de luier sterk verbeterd. Elastiek werd gebruik aan de beenranden en de middel. Ook de vorm van de luier veranderde zodat deze beter paste.

In de jaren '90 zijn er vele nieuwe ontwikkelingen aan de luier toegevoegd, zoals SMS (spunbond-meltblown-spunbond) laagjes, het katoenachtige buitenlaagje kwam in de plaats van de tot dan toe gebruikelijke plasticlaag. Een klittenband sluiting in plaats van de conventionele plakstrips, anti-lekranden om het gevaar van doorlekken tegen te gaan, het gebruik van lotion (Aloë Vera en Germ) om luieruitslag tegen te gaan. De trend zet zich door om luiers nog dunner te maken en dus minder schadelijk voor het milieu.

We wachten met spanning de nieuwe ontwikkelingen af...