Company Logo

Inloggen

Anderen vertellen

Allereerst moet je jezelf afvragen waarom je het wil vertellen. Is dat omdat je het niet geheim wil houden of woon je b.v. nog bij je ouders of met een partner en kun je het niet geheim houden?

Die keuze moet ieder voor zichzelf maken maar als je er voor kiest om je geheim te delen dan kan dat op verschillende manieren.

Een veel gebruikte manier, vooral bij jongeren, is om voor je ouders of partner een brief of email te maken waarin je uitlegt wat je geheim is. Dat heeft als voordeel dat je goed kunt nadenken over wat je wil vertellen en voor de ontvanger geldt ook dat deze de tijd heeft zich om een mening te vormen voordat het tot een gesprek komt. Dat hoeft overigens niet maar in de praktijk gebeurt dat meestal wel.

Een andere manier is om de stoute schoenen aan te trekken en je ouders of partner in een persoonlijk gesprek te vertellen wat je bezig houdt. Ook hiervoor geldt, bereid je zelf goed voor en oefen b.v. van tevoren wat je zou willen vertellen. Zelf krijgen we regelmatig de vraag of onze website dan mag worden gebruikt als hulpmiddel. Daar hebben we natuurlijk geen enkel bezwaar tegen. Als je ouders of partner daarna nog vragen hebben dan kunnen wij die voor je beantwoorden. Alle mails die we hierover krijgen worden serieus beantwoordt.

Een derde manier is door je ouders of partner "per ongeluk" te laten ontdekken dat er luiers in huis zijn. Als je hiervoor kiest realiseer je dan dat je iemand voor een voldongen feit stelt. Dat kan tot rare reacties leiden omdat het rauw op het dak valt. Zelf zouden we deze manier niet aanraden maar als je het moeilijk vindt om een goed verhaal te kunnen vertellen dan is het een optie. Bedenk wel dat een gesprek hoe dan ook zal moeten plaatsvinden.

Nog een mogelijkheid is om iemand anders je ouders of partner van je geheim te laten vertellen. Soms is het goed om iemand die je absoluut vertrouwd en die een goede band heeft met je ouders of partner de inleiding te laten doen. Voordeel hiervan is dat je al een beetje weet hoe iemand op het verhaal reageert voordat je er zelf over in gesprek gaat.

Of en hoe je het wil vertellen is helemaal aan jezelf. Ga je het doen dan wensen we je alvast heel veel succes!